Vågar jag hyra ut min lägenhet?

Efterfrågan på hyresbostäder växer hela tiden på Solkusten. Den svacka som Covid-19 förorsakade i efterfrågan har nu avklarats. Vi får ständigt förfrågningar av människor som vill hyra lägenhet för både längre och kortare tid.

Det är dock förståeligt att den som äger en bostad tvekar inför beslutet att lägga ut den till uthyrning. Vem kommer att bo där? Hur sköter de om bostaden? Tänk om något går sönder? Frågorna är många, men vi här på Solbostäder gör vårt yttersta för att uthyrningen skall vara trygg.

  1. Våra kunder är pålitliga finländska hyresgäster.
  2. Vi hyr inte ut våra objekt direkt via bokningskalender på nätet. Alla gäster kommer via oss, så vi vet på förhand vem som kommer att bo i lägenheten.
  3. Först när bokningsavgiften är betald blir bokningen bekräftad.
  4. Vi bor på orten och träffar alla gäster som kommer till lägenheterna. På så sätt är vi tillgängliga när det behövs hjälp, vare sig det gäller hyresvärden eller hyresgästen.
  5. Vi har ett brett nätverk som kan hjälpa till vid behov, antingen med rent praktiska utmaningar eller med juridiska ärenden.

Ägare av bostad, som vill hyra ut den, bör registrera sig hos Andalusiens landskapsstyrelse. Detta förutsätts av ägare som hyr ut för kortare tider (=under två månader+ 1 dag). Man kan göra registreringen på nätet, men det förutsätter möjligheten till i Spanien godkänd elektronisk underskrift, och det ger inte finska eller svenska banker. Det enklaste, och säkraste, sättet är att anlita ett juridiskt ombud, då vet man att allt går rätt till. Registreringen kostar c. 200 €. Ägaren behöver så klart också ett NIE-nummer (Número de Identificación de Extranjero), dvs. ett spanskt personnummer. Utan det kan man inte köpa fast egendom i Spanien eller öppna ett telefonabonnemang.

Niklas Björkman

 

 

Facebookissa pysyt tapahtumien tasalla. Uusimmat asunnot päivitetään viikoittain!

facebook.com/aurinkoasunnot